Biciklopopravljaona je za korisnike otvorena svakog četvrtka od 17:00 do 20:00 sati.
Biciklopopravljaona is open on Thursdays from 5 to 8 p.m.
Aktivni smo na Facebooku

Zelena akcija, Frankopanska 1, Zagreb

Friday, April 13, 2018

Posvećenje biciklističkog proljeća


20.-22. travnja 2018. godine
Biciklopopravljaona Zelene akcije
Zagreb, Frankopanska 1

FB Event: https://www.facebook.com/events/413400962466099/

Posvećenje biciklističkog proljeća festival je biciklizma kojem je cilj promocija bicikla kao zdravog i ekonomičnog sredstva kretanja, unaprjeđenje biciklističke i prometne kulture a istovremeno je mjesto susreta biciklista, živi forum razmjene iskustava i znanja te smotra vještina, ili, najkraće rečeno: slavljenje biciklizma kao načina kretanja, života i djelovanja u zajednici. Referirajući se naslovom namjerno na znameniti balet Igora Stravinskog, manifestacija osobiti naglasak polaže na umjetničke prakse povezane s biciklizmom, od književnosti i slikarstva do filma i stripa.

Raspored događanja

Petak, 20. travnja 2018. godine

18:00-18:15. Dvorana na I. katu: Eugen Vuković: TKO JE I ŠTO JE BICIKLOPOPRAVLJAONA (nadahnuto izlaganje, allegro con brio).

18:15-20:30. Dvorana na I. katu: PUSTI MODU, IDI I VOZI BIČIKLETU - discipline u biciklizmu (kratke prezentacije, na kraju P&O). U tome bloku su:

CESTOVNI BICIKLIZAM (Damir Pavao Govorčin): počeci u Zagrebu, glavni protagonisti i njihovi karakteri, discipline natjecateljskog cestovništva (pista, ciklokros, cesta) i gdje ih možemo upražnjavati u Zagrebu i tuzemnoj i inozemnoj okolici; savjeti; kalendar Hrvatskog biciklističkog saveza; a sve uz stalni osvrt na govornikovu strast prema biciklizmu i svu silu peripetija i anegdota u kojima je sudjelovao; nenatjecateljski cestovni biciklizam kao metoda gospodskog flaniranja gradom, odlaska na posao, izleta i odlazaka u veće daljine.

GORSKI BICIKLIZAM ILITI MTB (Veno Vrbanović): Koja riječ o nama, vratolomnim planinskim duhovima; zatim pregled prilika u biciklizmu MTB Enduro u Hrvatskoj; kako je išla izgradnja staze BK „Opušteno“; kako se organizira utrka; na zahtjev publike pušta se i video od kojeg zastaje dah; planovi za sutra(šnjicu).

CIKLOKROS/MTB (Marko Rajković): Majko moja blatna, priča o blatu i biciklima i ljubavi za blatom i adrenalinom; vojska i Stari kontinent; profil ljudi, vrsta pive, subkulture, belgijsko-nizozemski elitizam i američki populizama; hrvatski jad i svijetli primjer Brune Bulića; pristupačnost discipline i format natjecanja; tipični bicikl, amortizeri; trke – di, kako i gdje; gravel utrke; globalna epidemija; industrija i društvo – DH, Enduro, Fetbajk, elektrifikacija.

RANDONIRANJE (Goran Zec): Što je to randoniranje; vrste randonerske vožnje (200, 300, 400, 600, 1000+, Flèche velocio, LEL, domaći LRM 4 corners of Croatia); zašto je randoniranje dobro; što za to treba (ništa naročito); kakve ljude srećemo; što usput vidimo; gdje su klubovi. Kiša, snijeg, vjetar... Randoniranje kao rekalibriranje perspektive i trening za svakodnevno bicikliranje

21:00. Info-centar: OTVORENJE IZLOŽBE STRIPOVA STIPE KALAJŽIĆA SESTRE I BRAĆA NA DVA KOTAČA.

Muke, padovi, usponi, kiše, plave daljine, muhe u ustima, kabanice i geometrija bicikla u tri ili četiri kvadrata. Izložba ostaje otvorena za vrijeme održavanja Posvećenja biciklističkog proljeća. Postav izložbe: Nives Sertić.

Subota, 21. travnja 2018. godine

7:00. Dvorište: prijave za breveto BRM 200 km Zagreb.
8:00. Dvorište: start breveta.
Do 21:30 Dvorište: dolasci sudionika breveta.

BREVET je nekompetitivna vožnja kao kušnja izdržljivosti i solidarnosti (važno je stići, a ne biti prvi ili posljednji). Ovo izdanje breveta vodi okolicom Zagreba, jednim dijelom i makadamskim cestama, a u organizaciji je Randonneurs Croatie kao krovne randonneurske organizacije u Republici Hrvatskoj. Otvoreno za sve bicikliste.

14:00-16:00. Dvorana na I. katu: Tamara Puhovski: BICIKLOM PO KUBI – mega sliko- i putopis. „Rosalita, Juan i ja smo sretno stigli do Havane pa i dalje. Rosalita je donirana u ruralnu školu, bit će učiteljica hrvatskog i bicikliranja, Juan Ghost i ja smo prešli 1000 km karipskog komunizma koji je fascinantan, lijep, skroman, tužan, težak i okrutan i postavljam si pitanje jel upravo to ono što je nužno da se odupre kapitalizmu. Došli sve do Sancti Spiritusa gdje je Juan ostavljen da postane trener biciklizma u lokalnom klubu. Ah, da, Rosalita i Juan su bicikli.“ Tamara nam je dosad ispričala svoje dogodovštine na Islandu i u Mongoliji. Oba puta je bilo izvrsno…

16:30-18:30. Dvorana na I. katu: Marko Rajković: WASHINGTON DC NIKAD NEĆE BITI ZAGREB DI SI. O biciklima, glavnim gradovima i kapitalističkim žbicama. - Glavni grad SAD-a ove godine dobio je zlatno priznanje za „bicikloprimstvo“. Prije dvadeset godina DC nije bio ni blizu top liste biciklista, a danas je u postotku ljudi koji bicikl smatraju prometalom došao na drugo mjesto u Tramplendu. Što se desilo? Što nastane prvo? Poštena biciklistička staza ili civilizirani biciklist? – O kontrastima DC-a; bicikl kao osnovno prijevozno sredstvo ilegalnim imigrantima i siromašnim latinosima i afroamerikancima na jednom, a bijelim progresivnim birokratima koji su odlučili prodati auto i živjeti degrowth na drugom polu. O šest godina rada u američkom komjuter-frendli bic dućanu. O Amerima i njihovom životu bez prijatelja i kako duševnu prazninu i usamljenost ispunjavaju volontiranjem, ponekad u biciklističkim kooperativama.

18:45-20:00. Dvorište, Info-centar, garaža: OKRUGLI STOL – Krivo! Nije trkeljanje ni nikakva falšna „javna rasprava“ nego večera za sve koji se zateknu, uključivo i umorne randonneure koji se vraćaju s breveta BRM 200 km Zagreb.

Od 20:00 do iznemoglosti. Dvorište (u slučaju nepristojnog vremena Info-centar): MULTIMEDIJALNA VEČER. Uz besplatne domaće, ručno izrađene unikatne eko-kokice. Multimedijalna noć s materijalima iz biciklističke tematike i druženje uz nezavisne filmske uradke. Selektorica programa Nives Sertić.

Nedjelja, 22. travnja 2018. godine

9:00-15:00. Dvorište (u slučaju slučaja Info-centar): BICIKLO-BUVLJAČINA I VAŠAR. – Na buvljaku će svatko imati priliku prodati, kupiti ili zamijeniti rabljene biciklističke dijelove i opremu. Mjesta su osigurana i svi ste pozvani da donesete sve vezano za biciklizam što mislite da bi nekome moglo biti interesantno i potrebno: Dođite, popričajte koliko su dugo su nekad dijelovi trajali, pustite suzu, napokon uparite svoje Shimano 600 Arabesque polugice mjenjača i otiđite sa smiješkom kući. – Vašarski dio uključuje statični bicikl-trenažer s preciznim powermeterom na kojem će posjetitelji i pehlivani moći izmjeriti svoj energetski učinak.

10:00. Dvorište: prijave za Alley Cat.
10:30-12:00. Dvorište i grad: start i održavanje.
12:00. Dvorište: Proglašenje osobe koja je najbrže riješila Alley Cat zagonetku.

ALLEY CAT: Snalaženje u gradskoj vožnji. Zadaća je biciklom obići kontrolne točke po gradu prema dobivenoj karti i izvršiti zadatke u zadanom vremenu. Naglasak je na uživanciji u rješavanju zadataka i u vožnji po gradu. Otvoreno svima punoljetnima.

12:15-12:45. Dvorište i garaža: TEŠKOLAKI METAL. Predstavljanje prve hrvatske manufakture titanskih rama ekipe „Chelichana“ iz Karlovca.

13:00-13:30. Dvorana na I. katu: Helena i Mladen Viher: ALAN TURING I BICIKL KOJI NITKO DRUGI NIJE HTIO. Kako razmišlja pravi matematičar (primijenjena matematika u biologiji, u računarstvu i u kriptologiji). – Uz praktičnu demonstraciju.

13:45-14:30. Dvorana na I. katu: Toni Lugarov: CIRKUMCIKLIZACIJA, A GDJE DRUGAČIJE NE IDE – GURANJE: obilazak granica Republike Hrvatske biciklom (predstavljanje projekta).

14:30-15:30. Dvorana na I. katu: Luiza Bouharaoua: ANTI-TURING ZAGREB – KUMROVEC (a. k. a. STAZAMA PREDSJEDNIKA U BIJELIM ODIJELIMA). Urnebesne zgode i nezgode u potrazi za čuvenom pizzerijom koja mora da je tu negdje; gumidefekti na blagdan; prolomi oblaka i prijateljski raspoloženo lokalno stanovništvo. Luiza je provjerila: „Prema Google Mapsu, da bi se pješke došlo od Zagreba do Kumrovca treba 10 sati i 45 minuta. Nama je biciklom i kombijem trebalo 12 sati. Pa ti vidi.“ – Govorni esej s mnogo hasnovitih pouka za stare i mlade.

15:30-15:45. Dvorište (u slučaju gnjeva Gospodnjeg selimo u Info centar): OTAJSTVA BICIKLISTIČKE VJERE: prva pomast (podmazivanje lanca) – bike mitzvah (podrezivanje sajli i svega što visi, strši ili ne treba) – ramu dam (lijepljenje naljepnica za posvećenje bicikla). Ekumenski koncelebratori: Dominik Mrgan, pontifex cyclicus; Ida Hohnjec, začasna bicpopovija; Goran Zec, glavni bicikladžija zagrebački.

Od 16:00 do isteka zaliha. Dvorište (Info centar, ako počnu padati sjekire): DEGUSTACIJA EGZOTIČNIH JELA koju su pripremili chefovi zadruge Okus doma. Izbjeglice nastupaju kao majstori haute cuisine. – Jedan od najinventivnijih primjera socijalnog poduzetništva u Hrvata, Sirijaca, Eritrejaca, Libanonaca i mnogih drugih.

Od 20:00 pa sve dok i posljednji čovjek drži oči otvorene. Dvorište: ZAVRŠNA ZABAVA. Kokice, druženje, raspašoj. Selektorica programa Nives Sertić.

No comments:

Post a Comment