BICIKLOPOPRAVLJAONA
Radno vrijeme popravljaone je svakog četvrtka od 17:00 do 20:00 sati.

Zelena akcija, Frankopanska 1,
Zagreb

O nama udugo

Ovo je tekst koji ukratko opisuje ideju Biciklopopravljaone i odgovara na pitanja koja smo zamislili da bi se mogla često postavljati.

ČEMU I KOME SLUŽI BICIKLOPOPRAVLJAONA ZELENE AKCIJE?

Svrha Biciklopopravljaone je pružiti svima zainteresiranima prostor, alate i savjete koji bi im omogućili da sami poprave svoj bicikl. Vlasnici bicikla će u Biciklopopravljoni moći pronaći neke od teže dostupnih biciklističkih i drugih alata koje se pojedincima obično ne isplati kupovati da bi im stajali doma. Također, u Biciklopopravljaoni jednom tjedno svi koji dođu imaju na raspolaganju pomoć volontera koji će im pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami. Korištenje Biciklopopravljaone je besplatno za sve no korisnici će morati sami u zagrebačkim dućanima ili negdje drugdje kupiti sve dijelove koje na njihovom biciklu treba zamijeniti. Biciklopopravljaona ništa ne prodaje, nego samo pruža prostor, mogućnost korištenja alata i pomoć dežurnog volontera.

PO ČEMU SE BICIKLOPRAVLJAONA RAZLIKUJE OD OSTALIH SERVISA ZA BICIKLE?

Kao prvo, ovo je servis utemeljen na "uradi sam" principu: sve popravke obavljate sami, ili ćete to vrlo brzo naučiti. Za razliku od drugih servisa, u Biciklopopravljaoni svoj bicikl ne možete jednostavno ostaviti na popravak i vratiti se kad bude gotov. Dežurne volontere možete pitati za savjet ili pomoć pri popravku svog bicikla, a od vas se očekuje dobra volja i želja za upoznavanjem vlastitog bicikla.

Drugo, korištenje Biciklopopravljaone besplatno je za sve! Dakako, zamjenu za dotrajale ili potrgane dijelove koje na vašem biciklu treba popraviti sami ćete morati nabaviti u nekom dućanu, no niti jedna od usluga dostupnih u samoj Biciklopopravljaoni (korištenje alata i pomoć volontera) ne naplaćuje se. Ako ste baš jako zadovoljni popravkom koji ste obavili ili pomoći koju ste dobili, slobodni ste donirati: dijelove bicikla, alate, potrošni materijal ili grickalice za volontere. Nitko, međutim, nije dužan dati ništa, bez obzira koliko obiman bio popravak koji je obavljen i u kojoj mjeri se oko njega angažirali volonteri Biciklopopravljaone.

Na kraju, nije isključeno niti da za neki od dijelova koji je na vašem biciklu potrebno zamijeniti već u Biciklopopravljaoni pronađete besplatnu zamjenu. Riječ je o dijelovima koje je netko ranije donirao Biciklopopravljaoni, ili pak o dijelovima skinutim sa starih i "neupotrebljivih" bicikala.

KOJE USLUGE BICIKLOPOPRAVLJAONA NEĆE PRUŽATI?

Kao prvo, nećete moći samo ostaviti bicikl na popravak. Smisao Biciklopopravljaone je da sami nešto naučite o popravljanju svog bicikla. Popravke u pravilu vršite sami, pri čemu se za pomoć možete obratiti volonterima. Također, imajte na umu da naši volonteri, iako iskusni, ne znaju nužno sve. Vjerojatno neće biti skloni popravljati jako moderne, jako skupe i jako egzotične dijelove, osim ako ih ne nagovorite. Zapravo su im najdraži klasični bicikli koje ste kupili na Hreliću ili naslijedili od roditelja :). Osim toga, alat Biciklopopravljaone ne može se posuđivati tj. iznositi van prostora Bicikloporavljaone. Isto vrijedi i za dijelove: od dijelova možete dobiti isključivo ono što odmah ugrađujete na bicikl. Na kraju, Biciklopopravljaonu, odnosno njene volontere, ne može se držati odgovornima ni za kakvu štetu koja bi na vama ili vašim biciklima mogla nastati uslijed korištenja savjeta/pomoći koji su vam pruženi ili uslijed primjene alata dostupnog u Biciklopopravljaoni. Možemo, međutim, garantirati da će vam svaka pomoć biti pružena s najvećom brigom za vas i vaše bicikle.

PROGRAM RECIKLAŽE BICIKALA

Jedan od važnijih ciljeva ovog projekta je spriječiti da još upotrebljivi bicikli, odnosno njihovi dijelovi, završe na smeću. Želja nam je prikupiti što veću količinu starih bicikala kako bi ih obnovili ili iskoristili za dijelove. Pozivamo stoga sve koji posjeduju bicikle koje više ne namjeravaju koristiti (bez obzira u koliko lošem stanju bili) da ih daruju Biciklopopravljaoni. Bolje bicikle popravljamo i prosljeđujemo ustanovama socijalne skrbi i slično, ili ih ustupamo onima koji su voljni uložiti vrijeme i sredstva nužna da ih se dovede u stanje pune upotrebljivosti. Bicikle koje procijenimo lošijima, rastavljamo i iskorišavamo za dijelove koji će se ugraditi u bicikle onih kojima upravo ti dijelovi trebaju. Na ovaj način štedimo prirodne resurse i energiju, ali i smanjujemo financijsko opterećenje koje popravak, odnosno kupnja novog bicikla, sa sobom donosi.

KADA JE BICIKLOPOPRAVLJAONA OTVORENA?

Volonteri Biciklopopravljaone dežuraju baš svakim četvrtkom od 17:00 do 20:00.

POSTOJI LI MOGUĆNOST DA BICIKLOPOPRAVLJAONU KORISTIM I KOJI DRUGI DAN?

Ako vam ne treba pomoć volontera, tj. znate svoj problem riješiti sami i potreban vam je jedino prostor i alat, u načelu je moguće (ali ne i zajamčeno) da Biciklopopravljaonu, u skladu s prethodnim dogovorom, koristite i neki drugi dan (ukoliko se u prostoru ne odvijaju neke druge aktivnosti). Ukoliko ste zainteresirani za samostalno korištenje resursa Biciklopopravljaone, zovite na broj 099 314 9694, dogovorit ćemo se.

KAKO MOGU POMOĆI RADU BICIKLOPOPRAVLJAONE?

Kao što je gore već naznačeno: donacijama starih bicikala, dijelova, literature, potrošnog materijala, novca ili volontiranjem u Biciklopopravljaoni.

KAKO MOGU POSTATI VOLONTEROM BICIKLOPOPRAVLJAONE?

Ukoliko se osjećate voljni i sposobni pružati pomoć drugima dođite u Biciklopopravljaonu u njeno uobičajeno radno vrijeme i javite se prvom volonteru. U početku ćete popravke izvoditi pod diskretnim nadzorom nekog od starijih volontera, a kasnije (kada se uvjerimo u određenu razinu znanja i vaše lijepo ponašanje) i samostalno.  Da bi nam pomogli ne morate nužno biti velemajstor. Čak i ako je vaše znanje ograničeno samo na najjednostavnije popravke (poput, npr. krpanja gume) možete nam biti od velike koristi. Popravljat ćete, dakako, samo stvari za koje ste sigurni da ih znate popraviti i nećete se primati onih koje vam nisu jasne.  Uz pomoć starijih volontera postepeno ćete proširivati svoja znanja.

Dobro nam došli!