Biciklopopravljaona je za korisnike otvorena svakog četvrtka od 17:00 do 20:00 sati.
Biciklopopravljaona is open on Thursdays from 5 to 8 p.m.
Aktivni smo na Facebooku

Zelena akcija, Frankopanska 1, Zagreb

O nama

ČEMU I KOME SLUŽI BICIKLOPOPRAVLJAONA

Svrha Biciklopopravljaone jest pružiti svima zainteresiranima prostor, alate i savjete kako bismo im omogućili da sami poprave svoj bicikl.

Vlasnice_i bicikla će u Biciklopopravljaoni moći pronaći neke od teže dostupnih biciklističkih i drugih alata koje se pojedincima obično ne isplati kupovati. Osim toga, osiguravamo potrošni materijal i kemikalije, kao što su zakrpe, ljepila, ulja i masti.

Također, svima koji dođu na raspolaganju je podrška volonterki_a koji će im pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti same_i.

Korištenje Biciklopopravljaone besplatno je za sve, no korisnici moraju sami kupiti sve dijelove koje na njihovom biciklu treba zamijeniti. Biciklopopravljaona ništa ne prodaje, nego samo pruža prostor, mogućnost korištenja alata i pomoć dežurnih volonterki_a.

PO ČEMU SE BICIKLOPRAVLJAONA RAZLIKUJE OD OSTALIH SERVISA ZA BICIKLE


 • Biciklopopravljaona je servis za bicikle utemeljen na "uradi sam" principu: korisnice_i sve popravke vrše same_i, uz podršku volonterki_a.

Za razliku od drugih servisa za bicikle, u Biciklopopravljaoni svoj bicikl ne možete jednostavno ostaviti na popravak i vratiti se kad bude gotov. Dežurne volonterke i volontere  možete pitati za savjet ili pomoć pri popravku svog bicikla, a od vas se očekuje dobra volja i želja za upoznavanjem vlastitog bicikla.

 • Korištenje Biciklopopravljaone besplatno je za sve!

Niti jedna od usluga dostupnih u Biciklopopravljaoni se ne naplaćuje.

Ako ste baš jako zadovoljni popravkom koji ste obavili ili pomoći koju ste dobili, slobodni ste donirati: dijelove bicikla, alate, potrošni materijal ili grickalice za volontere. Nitko, međutim, nije dužan dati ništa, neovisno o opsegu izvršenog popravka i mjeri u kojoj su se oko njega angažirali volonterke_i Biciklopopravljaone.

 • Ne prodajemo bicikle i rezervne dijelove.
Zamjenu za dotrajale ili slomljene dijelove koje na vašem biciklu treba popraviti sami ćete morati nabaviti u nekom dućanu.

Ipak, u Biciklopopravljaoni možda ćete uspjeti pronaći zamjenu za dio koji je na biciklu potrebno zamijeniti. Riječ je o dijelovima koje je netko ranije donirao Biciklopopravljaoni, ili pak o dijelovima skinutim sa starih i nepopravljivih bicikala.

KOJE USLUGE BICIKLOPOPRAVLJAONA NE PRUŽA


 • Bicikl ne možete ostaviti na popravak.

Smisao Biciklopopravljaone je da same_i nešto naučite o popravljanju svog bicikla. Popravke u pravilu vršite same_i, pri čemu se za pomoć uvijek možete obratiti volonterkama i volonterima.

 • Naše volonterke i volonteri, iako iskusne_i, ne znaju nužno sve.

U Biciklopopravljaoni možda nećemo moći popraviti neke rijetke primjerke jako modernih, skupih i egzotičnih dijelova. Zapravo su nam najdraži klasični bicikli koje ste kupile_i na Hreliću ili naslijedile_i od roditelja :)

 • Alat se ne može posuđivati, tj. iznositi van prostora Bicikloporavljaone.

Isto vrijedi i za dijelove: od dijelova možete dobiti isključivo ono što odmah ugrađujete na bicikl.

Na kraju, Biciklopopravljaonu, odnosno njene volonterke i volontere, ne može se držati odgovornima ni za kakvu štetu koja bi na vama ili vašim biciklima mogla nastati uslijed korištenja savjeta/pomoći koji su vam pruženi ili uslijed primjene alata dostupnog u Biciklopopravljaoni. Možemo, međutim, garantirati da će vam svaka pomoć biti pružena s najvećom brigom za vas i vaše bicikle.

PROGRAM RECIKLAŽE BICIKALA

Jedan od važnijih ciljeva ovog projekta je spriječiti da još upotrebljivi bicikli, odnosno njihovi dijelovi, završe na smeću.

Želja nam je prikupiti što veću količinu starih bicikala kako bismo ih obnovile_i ili iskoristile_i za dijelove.

Pozivamo stoga sve koji posjeduju bicikle koje više ne namjeravaju koristiti (bez obzira u koliko lošem stanju bili) da ih daruju Biciklopopravljaoni.

Bolje bicikle popravljamo i prosljeđujemo osobama slabijeg imovinskog stanja. Bicikle koje procijenimo lošijima rastavljamo i iskorišavamo za dijelove koji će se ugraditi u bicikle onih kojima upravo ti dijelovi trebaju. Na ovaj način štedimo prirodne resurse i energiju, ali i smanjujemo financijsko opterećenje koje popravak, odnosno kupnja novog bicikla, sa sobom donosi.

KADA JE BICIKLOPOPRAVLJAONA OTVORENA?

Volonteri Biciklopopravljaone dežuraju četvrtkom od 17:00 do 20:00.

KAKO MOGU POMOĆI RADU BICIKLOPOPRAVLJAONE?

Kao što je gore već naznačeno: donacijama starih bicikala, dijelova, literature, potrošnog materijala, novca ili volontiranjem u Biciklopopravljaoni.

KAKO MOGU POSTATI VOLONTEROM BICIKLOPOPRAVLJAONE?

Ukoliko se osjećate voljni i sposobni pružati pomoć drugima dođite u Biciklopopravljaonu u njeno uobičajeno radno vrijeme i javite se prvom volonteru ili volonterki. U početku ćete popravke izvoditi pod diskretnim nadzorom nekog od starijih volontera, a kasnije samostalno, kada se uvjerimo u određenu razinu znanja i vaše lijepo ponašanje.

Da biste nam pomogli ne morate nužno biti velemajstorica ili velemajstor. Čak i ako je vaše znanje ograničeno samo na najjednostavnije popravke (poput krpanja gume) možete nam biti od velike koristi. Popravljat ćete, dakako, samo stvari za koje ste sigurni da ih znate popraviti i nećete se primati onih koje vam nisu jasne.  Uz pomoć starijih volontera postepeno ćete proširivati svoja znanja.

 DODATNA PITANJA

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na e-mail biciklopopravljaona@zelena-akcija.hr ili na broj 099 314 9694

Dobro nam došli!

COVID-19

 • Dok god traje pandemija, svi korisnici su dužni svoj dolazak unaprijed najaviti i dogovoriti telefonski, na broj 099 314 9694. U našem standardnom terminu četvrtkom od 17:00 do 20:00 moći ćemo primiti samo onoliko korisnika koliko ima i raspoloživih volontera, kako bi se izbjegla gužva. Ne dolazite bez najave!
 • Popravci će se do daljnjega obavljati samo na otvorenom, u našem dvorištu u Frankopanskoj 1. Ovo znači da održavanje termina ovisi o vremenskoj prognozi. Konačna potvrda o održavanju ili neodržavanju termina bit će objavljena na našim Facebook stranicama [https://www.facebook.com/Biciklopopravljaona] barem 24 sata ranije.
 • Svi korisnici, kao i volonteri Biciklopopravljaone, dužni su tijekom cijelog trajanja popravka nositi zaštitnu masku koja prekriva usta i nos. Molimo sve korisnike da ponesu svoju masku. S korisnicima koji ne žele nositi zaštitnu masku nećemo raditi!
 • Uz sve ovo, korisnici i volonteri su dužni održavati razuman fizički razmak te se suzdržati od svakog ponašanja koje bi moglo doprinijeti širenju zaraze.
 • Biciklopopravljaona je kao volonterski, participativni i besplatni servis za bicikle specifična po tome što korisnici i serviseri-volonteri na popravljanju bicikla rade zajedno, pa je time i rizik od širenja zaraze veći nego u nekim drugim situacijama. Zbog toga nam je vrlo važno da učinimo sve što je u našoj moći da se mogućnost zaraze svede na minimum.