Biciklopopravljaona je za korisnike otvorena svakog četvrtka od 17:00 do 20:00 sati.
Biciklopopravljaona is open on Thursdays from 5 to 8 p.m.
Aktivni smo na Facebooku

Zelena akcija, Frankopanska 1, Zagreb

Friday, January 6, 2017

Biciklopopravljaona - Godišnji izvještaj o radu za 2016.

U 2016. godini popravili smo 800-tinjak bicikala, a proslavili smo i jubilarni 5000. popravak. Kao i u protekle četiri godine, radili smo baš svaki četvrtak.


Osim u radioni, bicikle smo popravljali i na terenu. Na teren u Zagrebu otišli smo povodom Pedalafesta i Okupirane Masarykove, a dva puta zaputili smo se izvan Zagreba: u Đurđevac i Veliku Goricu.


Upisi tolikih popravaka ne stanu u jednu knjigu popravaka pa smo staru knjigu arhivirali i zamijenili ju novom.

Nastavili smo s praksom doniranja bicikala osobama slabijeg imovinskog stanja. Nama ste donirali 50-ak bicikala, a mi smo ih popravili i dalje donirali potrebitima. Razvili smo suradnju s udrugom Are You Syrious? pa smo podršku pružali i tražiteljima azila.

Kako bismo unaprijedili i osvježili svoje znanje, organizirali smo 15 radionica.

Da bicikl nije samo sredstvo za kratka putovanja, dokazali smo na predavanju „Od Zagreba do Nordkapa biciklom“.

A da biciklomehanika nije samo za odrasle, pokazali smo organiziravši jednu radionicu za klince iz vrtića.

Koncept biciklopopravljaone dva puta predstavili smo u sklopu aktivnosti drugih udruga. Osim toga, imali smo dvije predstavnice na međunarodnom Ciklokampu u St. Poltenu!

U medijima smo detaljno predstavljeni dva puta.

Doživjeli smo i svojevrsnu kadrovsku eksploziju — pridružilo nam se čak šestero novih volonterki i volontera.


Zbog povećanog opsega posla i aktivnosti, novih volontera, ali i vaših komentara u vezi s našim radom, učinilo nam se da ponešto trebamo i možemo unaprijediti. Iako sastanke ne volimo jer su preozbiljni i dugo traju, radi ljepše budućnosti održali smo jedan ozbiljan maratonski sastanak na kojem smo bili vrlo ozbiljni i koji je dugo trajao.

Osigurali smo dovoljnu količinu radne i zaštitne odjeće za sve volontere i korisnike Biciklopopravljaone. Volonteri i korisnici dijelili su istu zaštitnu odjeću pa ih je bilo teško razlikovati od jedne do drugih, a tom problemu doskočili smo tako da smo dali izraditi pregače za volontere. Sašile su ih bivše radnice tvornice Kamensko.


Prikupili smo poveću količinu starih dijelova. Dobre dijelove postalo je teško pronaći pa smo pročešljali cijelu banku dijelova i bacili ili kreativno reciklirali sve što se ne može iskoristiti za popravak bicikala. Osim toga, kotači su nam oduzimali prostor na podu pa smo izradili sustav koji nam je omogućio da ih skladištimo na stropu. Sada se svim dijelovima može brzo pristupiti.

Jedno od najvažnijih načela rada Biciklopopravljaone jest okolišna održivost. Većinu vrsta otpada oduvijek smo odvojeno prikupljali, ali zgrozili smo se kad smo shvatili da nemamo kantu za nepovratnu plastiku — i hitno smo ju uveli. Ostale kante bolje smo obilježili, stoga više nema izgovora za neodgovorno postupanje s otpadom.


Iako smo radionu pospremili, mislili smo da je malo ružna (možda jer u tom trenutku više nije bilo kreativnog nereda). Likovna sekcija spontano se oformila i radionu ukrasila bojama. Valja spomenuti i da je Stipe ove godine nacrtao 51 strip, za svaki četvrtak po jedan.

Kako smo ove godine donirali znatno više bicikala nego prošlih godina, zatrebao nam je sustav za praćenje svih bicikala koji u nekom trenutku stoje u radioni. Ovoga puta nismo ni šarafili, ni pilili, ni zavarivali, nego smo malo tipkali i za tu potrebu razvili software.

Uveli smo i papirnati dnevnik u koji manje ili više redovito upisujemo što radimo.

Oštećene i uništene alate zamijenili smo novima, nabavili smo dodatne primjerke alata koji se često koriste, ali i neke posve nove alate. Mali višak alata donirali smo novoosnovanoj splitskoj biciklopopravljaoni.


Unatoč tomu što smo ranije napisali da nismo preozbiljni, ovaj ozbiljan izvještaj mogao bi odati dojam da samo radimo i da se nikad ne zajefrkavamo.

Osim što smo se radovito družili u radioni, redovito smo se i vozili po Zagrebačkoj županiji; ponekad smo pješice osvajali planine, a ponekad smo se i biciklima gubili na pješačkim stazama planina van Zagrebačke županije.


Naš Zec mrvicu je hrabriji od ostatka kolektiva pa je sudjelovao na biciklističkom ultramaratonu Hard CRO 2016. Slali smo mu mailove podrške, čime smo mu zasigurno značajno olakšali tih 1400 kilometara.

Kako bismo svima mogli pokazati da smo dio kolektiva najbolje radione na svijetu, tiskali smo si majice na kojima piše BicPop.

Majice, cuga i stvari u vezi s gubljenjem po planinama nisu ni od kakve opipljive važnosti za Biciklopopravljaonu, pa si je to — čisto da se ne pitate — naravno svatko sam plaćao.


No comments:

Post a Comment