Biciklopopravljaona je za korisnike otvorena svakog četvrtka od 17:00 do 20:00 sati.
Biciklopopravljaona is open on Thursdays from 5 to 8 p.m.
Aktivni smo na Facebooku

Zelena akcija, Frankopanska 1, Zagreb

Thursday, September 17, 2015

Europski tjedan mobilnosti

Zelena akcija i Biciklopopravljaona organiziraju nekoliko aktivnosti na temu održivog transporta povodom Europskog tjedna mobilnosti.

Danas u 20 sati u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1 (u dvorištu), prikazujemo dokumentarni film Transport - obrisi održive budućnosti (33 minute). 

Film daje pregled već dostupnih rješenja za održivi transport u gradovima. Ovaj dokumentarac u produkciji Zelene akcije sniman je krajem 2014. godine u sklopu projekta Uradi sam alati za održivu budućnost. Nakon projekcije koja traje pola sata, slijedi razgovor s autorom filma Ivanom Gregovom.

U ponedjeljak, 21. rujna, u 19 sati u prostorijama Zelene akcije predstavit ćemo biciklopopravljaonu u Meinzu.

Između ostalog, ovaj kolektiv zanimljiv je zbog toga što su njegovi osnivači bili inspirirani iskustvom volontiranja u zagrebačkoj biciklopopravljaoni. Prezentaciju će održati Matthias Diefenbach, zagrebački student medicine i jedan od osnivača Bikekitchen-a Meinz. Prezentacija će biti na engleskom jeziku uz konsekutivni prijevod na Hrvatski.

U utorak, 22. rujna, na Dan bez automobila, od 10 do 15 sati u prostorijama Zelene akcije održat će se radionica o teretnim biciklima.

Radionica se bavi mogućnostima razvoja transporta teretnim biciklima, kao sredstvom smanjenja zagađenja i prometnih gužvi u gradovima. Radionicu organizira udruga Sindikat biciklista, u sklopu projekta CycleLogistics, kojeg financira Europska unija.

Radionica će se odvijati na engleskom jeziku, a po potrebi će biti osiguran prijevod na hrvatski. Sudjelovanje na radionici je besplatno, no molimo zainteresirane da prijave sudjelovanje na e-mail info@sindikatbiciklista.hr.

Program:

10:00 – 10:15 Uvod i predstavljanje
10:15 – 12:00 Zsolt Kiliàn i Kürti Gábor Dezső (Hajtás Pajtás Bike Courier) -  zašto je dobro koristiti teretni bicikl umjesto dostavnog vozila, na koji način tome prilagoditi dostavu i infrestrukturu i kako potaknuti druge dostavljace da voze bicikle
12:00 – 12:30 Matko Perković (Energetski institut Hrvoje Požar) - prezentacija Institutovog projetkta PRO-E-BIKE, u sklopu kojega su nabavili bicikle s električnim pogonom koji će Hrvatskoj pošti služiti kao dostavni bicikli
12:30 – 13:00 Ručak
13:00 – 13:30 Frano Penava (Cargo Bike Croatia) - predstavljanje projekta udruge studenata u kojem su sami odlučili napraviti teretni bicikl
13:30 – 14:00 Matija Hlebar / Sonja Hlebar (Udruga za održivi razvoj Hrvatske) - predstavljanje projekta u Koprivnici u kojem je zaposleno nekoliko osoba slabijeg socijalnog statusa kako bi reciklirali papir pomoću teretnih bicikla
14:00 – 14:30    Razgovor i diskusija

Kasnije, od 17 do 20 sati, Biciklopopravljaona privremeno seli na Zrinjevac (kod paviljona).

Svi zainteresirani moći će besplatno popraviti svoje bicikle. Biciklopopravljaona osigurava specijalizirane biciklističke alate i pomoć volontera, a ovoga puta radit ćemo na otvorenom!

Vidimo se!

No comments:

Post a Comment