Biciklopopravljaona je za korisnike otvorena svakog četvrtka od 17:00 do 20:00 sati.
Biciklopopravljaona is open on Thursdays from 5 to 8 p.m.
Aktivni smo na Facebooku

Zelena akcija, Frankopanska 1, Zagreb

Wednesday, February 24, 2010

Dobrodošlica


Kao što se može vidjeti, nakon nekoliko mjeseci rada uživo, odlučili smo otvoriti i blog na kojem ćemo povremeno stavljati obavijesti o događanjima u Biciklopopravljaoni Zelene akcije, dijeliti s internetom poneku fotku, proslijeđivati korisne linkove i objavljivati pozive na bicikliranje i izlete. Možda se zalomi i poneki tekst o nekom pitanju iz domene biciklizma u gradu, ili pak komentar nekog popravka na koji smo osobito ponosni, ali nećemo se više zalijetati s najavama.


Dobrodošli ste u komentarima ili na e-mail ostavljati svoje dojmove, sugestije i tome slično, premda nam je mnogo draže da se dođete s nama četvrtkom družiti uživo.


Zasad eto, toliko, a u nastavku - za one koji ga dosad nisu imali prilike vidjeti - ostavljamo tekst koji ukratko opisuje ideju Biciklopopravljaone i odgovara na pitanja koja smo zamislili da bi se mogla često postavljati.





ČEMU I KOME SLUŽI BICIKLOPOPRAVLJAONA ZELENE AKCIJE?

Svrha Biciklopopravljaone je pružiti svima zainteresiranima prostor, alate i savjete koji bi im omogućili da sami poprave svoj bicikl. Vlasnici bicikla će u Biciklopopravljoni moći pronaći neke od teže dostupnih alata, a jednom tjedno i volontera koji će im pomoći u rješavanju kvarova koje ne znaju otkloniti sami. Korištenje Biciklopopravljaone bit će besplatno za sve no korisnici će morati sami kupiti sve dijelove koje na njihovom biciklu treba zamijeniti. Biciklopopravljaona s druge strane pruža prostor, mogućnost korištenja alata i pomoć dežurnog volontera.

PO ČEMU SE BICIKLOPRAVLJAONA RAZLIKUJE OD OSTALIH SERVISA ZA BICIKLE?

Kao prvo, ovo je servis utemeljen na "uradi sam" principu: sve popravke obavljate sami, ili ćete to vrlo brzo naučiti. Za razliku od drugih servisa, u Biciklopopravljaoni svoj bicikl ne možete jednostavno ostaviti na popravak i vratiti se kad bude gotov. Dežurne volontere možete pitati za savjet ili pomoć, a od vas se očekuje dobra volja i želja za upoznavanjem vlastitog bicikla.

Drugo, korištenje Biciklopopravljaone besplatno je za sve! Dakako, umjesto dotrajalih ili potrganih dijelove koje na vašem biciklu treba zamijeniti morat ćete nove kupiti sami, no niti jedna od usluga dostupnih u samoj Biciklopopravljaoni (korištenje alata i pomoć volontera) ne naplaćuje se. Ako ste baš jako zadovoljni popravkom koji ste obavili ili pomoći koju ste dobili, slobodni ste donirati: dijelove bicikla, alate, grickalice za volontere ili sitni novac koji ćete ubaciti u škrabicu. Sav novac iz donacija koristi se za nabavku novih alata i nadoknadu potrošnih materijala (ulja, masti, zakrpe za gume...) koji su za korisnike također besplatni. Nitko, međutim, nije dužan dati ništa, bez obzira koliko obiman bio popravak koji je obavljen i u kojoj mjeri se oko njega angažirali volonteri Biciklopopravljaone.

Na kraju, nije isključeno niti da za neki od dijelova koji je na vašem biciklu potrebno zamijeniti već u Biciklopopravljaoni pronađete besplatnu zamjenu. Riječ je o dijelovima koje je netko ranije donirao Biciklopopravljaoni, ili pak o dijelovima skinutim sa starih i "neupotrebljivih" bicikala.

KOJE USLUGE BICIKLOPOPRAVLJAONA NEĆE PRUŽATI?

Kao prvo, nećete moći samo ostaviti bicikl na popravak. Smisao Biciklopopravljaone je da sami nešto naučite o popravljanju svog bicikla. Popravke u pravilu vršite sami, pri čemu se za pomoć možete obratiti volonterima. Također, imajte na umu da naši volonteri, iako iskusni, ne znaju sve. Vjerojatno vam neće moći pomoći oko popravaka određenih vrsta jako modernih, jako skupih i jako egzotičnih dijelova. Barem u skorije vrijeme, neće vam moći pomoći niti kod kvarova suspenzija (amortizera) i hidrauličkih kočnica (zapravo su im najdraži stari bicikli koje ste kupili na Hreliću ili naslijedili od roditelja :)). Osim toga, alat Biciklopopravljaone ne može se posuđivati tj. iznositi van prostora Bicikloporavljaone. Na kraju, Biciklopopravljaonu, odnosno njene volontere, ne može se držati odgovornima ni za kakvu štetu koja bi na vama ili vašim biciklima mogla nastati uslijed korištenja savjeta/pomoći koji su vam pruženi ili uslijed primjene alata dostupnog u Biciklopopravljaoni. Možemo, međutim, garantirati da će vam svaka pomoć biti pružena s najvećom brigom za vas i vaše bicikle.

PROGRAM RECIKLAŽE BICIKALA

Jedan od važnijih ciljeva ovog projekta je spriječiti da još upotrebljivi bicikli, odnosno njihovi dijelovi, završe na smeću. Želja nam je prikupiti što veću količinu starih bicikala kako bi ih obnovili ili iskoristili za dijelove. Pozivamo stoga sve koji posjeduju bicikle koje više ne namjeravaju koristiti (bez obzira u koliko lošem stanju bili) da ih daruju Biciklopopravljaoni. Bolji bicikli bit će besplatno ustupljeni onima koji su voljni uložiti vrijeme i sredstva nužna da ih se dovede u stanje pune upotrebljivosti, a lošiji će, pak, biti rastavljeni i iskorišteni za dijelove koji će se ugraditi u bicikle onih kojima upravo ti dijelovi trebaju. Na ovaj način štedimo prirodne resurse i energiju, ali i smanjujemo financijsko opterećenje koje popravak, odnosno kupnja novog bicikla, sa sobom donosi.

KADA JE BICIKLOPOPRAVLJAONA OTVORENA?

Volonteri Biciklopopravljaone dežuraju četvrtkom od 17:00 do 20:00.

POSTOJI LI MOGUĆNOST DA BICIKLOPOPRAVLJAONU KORISTIM I KOJI DRUGI DAN?

Ako vam ne treba pomoć volontera, tj. znate svoj problem riješiti sami i potreban vam je jedino prostor i alat, u načelu je moguće da biciklopopravljaonu, u skladu s prethodnim dogovorom, koristite i neki drugi dan (ukoliko se u prostoru ne odvijaju neke druge aktivnosti). Ukoliko ste zainteresirani za samostalno korištenje resursa biciklopopravljaone, zovite na broj 099 314 9694.

KAKO MOGU POMOĆI RADU BICIKLOPOPRAVLJAONE?

Kao što je gore već naznačeno: donacijama starih bicikala, dijelova, literature, potrošnog materijala, novca ili volontiranjem u Biciklopopravljaoni.

KAKO MOGU POSTATI VOLONTEROM BICIKLOPOPRAVLJAONE?

Za početak, dođite u Biciklopopravljaonu u uobičajeno radno vrijeme četvrtkom i pomozite gdje vidite da nekome pomoć treba, a zatim to učinite i u sljedećim tjednima. To je sve što je potrebno, a sve drugo ćemo dogovoriti u hodu!

Dobro nam došli!

No comments:

Post a Comment